Iedereen heeft testosteron, maar wat is testosteron eigenlijk? Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon. Het hormoon komt meer bij mannen voor, vrouwen kunnen het echter ook hebben. Oestrogeen is het meest vrouwelijke hormoon, deze veroorzaakt ook vrouwelijke kenmerken. Testosteron stimuleert mannelijke eigenschappen zoals haargroei en spierontwikkeling.
De hoeveelheid testosteron in het lichaam is afhankelijk per persoon. Mannen hebben altijd meer van het mannelijke hormoon in zich dan vrouwen. Het hormoon gehalten is het hoogst in de puberteit en in begin twintig. In deze periode wordt het hormoon gebruikt om het mannen lichaam te ontwikkelen.
Wat is testosteron
Wat is testosteron? Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Het hormoon is betrokken bij de aanmaak van sperma en zorgt voor andere mannelijke kenmerken. De mannelijke kenmerken die worden beïnvloed door het hormoon zijn: lichaamsbeharing, spiermassa, talgproductie, baardgroei en stemverlaging.
Daarnaast regelt het hormoon nog allerlei andere taken in het lichaam. Zo krikt dit hormoon je libido omhoog en regelt het hormoon de bloeddruk in het lichaam. Daarnaast regelt het hormoon ook de vet regulatie en vet opslag in het lichaam. Dit is de reden dat mannen op andere plekken vet opslaan dan vrouwen.
Testosteron kan dus gezien worden al het meest mannelijke hormoon wat er is. Zonder dit hormoon zouden mannen hun mannelijke kenmerken verliezen. Het mannenlichaam functioneert dus voor een groot deel op dit hormoon!
Wat doet testosteron?
Wat doet testosteron? Testosteron regelt allerlei processen in het lichaam van de man. Het hormoon kenmerkt zich door het effect wat het hormoon heeft op de mannelijke eigenschappen. Het lichaam maakt het mannelijke hormoon aan in de leeftijd van 15 t/m 24. In deze leeftijd heb je waarschijnlijk het meest effect van het hormoon. Dit zijn de processen waar het hormoon effect op heeft:
- Aanmaak spiermassa
- Aanmaak talgproductie
- Bloedruk
- Vetregulatie
- Bloedsuikerspiegel
- Aanmaak beenmerg
- Aanmaak sperma
- Lichaamsbeharing
- Stemverlaging
- Libido (zin in seks)
Ook mannen kunnen wel eens last hebben van hun hormonen, lees in dit artikel van RTL nieuws er alles over!
Wat is er een tekort aan het hormoon?
Zoals bij alle hormonen kan er in het lichaam ook een tekort zijn aan testosteron. Dit gebeurt meestal bij mannen op middelbare leeftijd. De aanmaak van het hormoon in het bloed daalt vanaf de leeftijd van 25 jaar. Een man van 75 heeft nog maar 65% van de waarde van het hormoon bij volwassen mannen van 24. Mannen binnen de leeftijd van 15 t/m 24 hoeven zich geen zorgen te maken over een tekort.
Bij sommige mannen daalt de testosteron spiegel echter nog sneller. Deze mannen zullen op latere leeftijd klachten krijgen aan een tekort aan het hormoon. De klachten hebben meestal invloed op je humeur. Bij een tekort treden vervolgens de volgende klachten op:
- Minder lichamelijke energie
- Niet lekker in je vel voelen
- Laag libido (geen zin in seks)
- Afnamen spiermassa
- Toename vetmassa
- Vermindering lichaamsbeharing
- Botontkalking
Wanner is er een overschot aan testosteron?
Een testosteron overschot komt vaak voor bij mannen tussen de 15 en de 24. Bij een overschot is de hormoonspiegel in het bloed veel te hoog. Hierdoor krijgen mannen extreme bijwerkingen. Veel mensen denken dat je alleen een overschot kan krijgen door steroïde te nemen. Echter kan iedereen last krijgen van een overschot.
De meeste mannen die last hebben van een overschot doen vaak aan krachttraining. Krachttraining versterkt je testosteron aanmaak, hierdoor krijg je eerder last van een overschot aan het hormoon. Veel mensen denken dat krachtsporters het krijgen door steroïde, dat is gelukkig dus niet zo! Gelukkig is dit goed op te lossen met deze 5 handige tips voor krachttrainers!
Een overschot aan dit hormoon kan nare bijwerking hebben op het lichaam. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen voor het mannelijke lichaam:
- Haarverlies op de hoofdhuid
- Veel meer lichaamsbeharing
- Overmatig veel zweten
- Acne en puistjes
- Agressie
- Verhoogde bloedruk
- Extreem hoog libido (extreem veel zin in seks)
Lees in dit artikel verder over wat je kan doen om je testosteronspiegel naar beneden te drukken!
Conclusie
Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Het hormoon stimuleert mannelijke processen in het lichaam. Daarnaast heeft het hormoon veel invloed op je humeur. Bij een tekort ervaar je depressieve klachten. Bij een overschot ervaar je extreem mannelijke klachten. De kunst is dus om je hormoonspiegel wel hoog te houden, maar niet over het randje te gaan!