Van welk eten krijg je puistjes? Van deze 6 producten!
Van welk eten krijg je puistjes? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld. Uit meer en meer onderzoek blijkt dat eten en voedingsmiddelen een essentiële rol spelen bij het krijgen van puistjes.
Vroeger werd er gedacht dat puistjes alleen ontstonden door bacteriën op de huid. Daarom werd er ook van antibiotica voor geschreven. Nu weten we veel meer over de oorzaken van puistjes. Eten speelt daarbij een belangrijke rol.
Maar van welk eten krijg je puistjes? Er zijn 8 verschillende soorten voedingsmiddelen die puistjes kunnen veroorzaken. Dit zijn de 8 meest voorkomende puistjes veroorzakers. Aan het einden van dit artikel weet jij welke voedingsmiddelen jouw puistjes veroorzaken. Het is dus heel goed mogelijk om van je puistjes af te komen door anders te gaan eten!
Van welke eten krijg je puistjes?
“Alles wat je eet en drinkt wordt een stukje van jou” en dat geldt ook voor puistjes. Wat je op dagelijkse basis eet bepaald voor een groot deel hoe je je voelt en hoe je eruit ziet. Onderzoekers zijn de laatste jaren steeds meer bezig met dit onderwerp. En wat blijkt, van sommige voedingsmiddelen krijg je echt puistjes!
Van suiker krijg je puistjes
Je kunt puistjes krijgen van geraffineerde suikers. Dit zijn suikers die later aan een product zijn toegevoegd. Producten waar geraffineerde suikers in zitten zijn: snoep, koek, frisdrank en repen. Je krijgt puistjes van suiker doordat de suiker je suikerspiegel in het bloed laat stijgen. Door een te hoge suikerspiegel piekt het insuline, daardoor kunnen puistjes ontstaan. Lees in dit artikel van de Cosmopolitan hoe dat precies werkt!
Van zuivel krijg je puistjes
Het eten en drinken van zuivel producten kan puistjes veroorzaken. Dit komt door het hormoon IGF-1. Dit insuline hormoon geeft, net zoals bij suiker, een piek in de bloedsuiker spiegel. Zuivel producten zoals kaas, kwark, melk en yoghurt kunnen puistjes veroorzaken!
Het eten van chocolade veroorzaakt puistjes
Chocolade bevat veel zuivel en suiker. Eigenlijk is het do combinatie van twee boosdoeners. De zuivel en suiker stimuleren elkaar, hierdoor kunnen puistjes ontstaan. Lees alles over puistjes en chocolade in dit artikel van Kennislink!
Van eiwitpoeder krijg je puistjes
Van eiwitpoeder kun je inderdaad puistjes krijgen. Dit kom doordat de eiwitten de cel vernieuwing laten versnellen. Hierdoor ontstaat meer dode huid, dode huid blokkeert vervolgens weer de poriën. Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe eiwitpoeder puistjes kan veroorzaken, lees dat artikel eerst voordat je conclusies gaat trekken!
Fastfood geeft je puistjes
Even lekker naar de mac of naar de snackbar om de hoek. Op ze tijd is dit natuurlijk hartstikke lekker. Helaas kan fastfood puistjes veroorzaken. Dit komt door de verzadigde vetten in fastfood. Verzadigt vet laat de hormoonbalans schommelen en stimuleert ontstekingen!
Daarnaast kun je van fastfood puistjes rond je mond krijgen. Dit komt doordat het vet tijdens het eten je poriën rond de mond laat verstoppen. Een gouden tip is: maak na het eten van fastfood je mond en kin schoon met een face wash!
Verwerkte granen kunnen puistjes veroorzaken
Is sommige producten zijn verwerkte granen toegevoegd voor structuur en smaak. Producten zoals pasta en wit brood bevatten verwerkte granen. Verwerkte granen zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel weer gaat stijgen. Het proces is vergelijkbaar met suiker. Volkoren granen zijn daarentegen wel goed voor je huid. Deze granen zijn complexer en breken minder snel af. Hierdoor voorkom je een suiker piek!
Van welke eten krijg je dan puistjes?
Om het even concreet te maken heb ik een lijst opgesteld waarin al het eten staat dat puistjes kan veroorzaken. Staat hier iets tussen wat jij dagelijks eet? Dan is het verstandig om daar een tijdje mee te stoppen, kijk wat er gebeurt.
Worden je puistjes minder dan weet je wat de oorzaak was van je puistjes. Verandert er niks, dan kan je die producten gewoon blijven eten!
Eten dat puistjes kan veroorzaken zijn:
- Snoep
- Koek
- Chocolade (alle vormen)
- Melk
- Yoghurt
- Kwark
- Frisdrank
- Patat
- Frituur snacks
- Hamburgers
- Cruesli
- Wit brood
- Pasta
- Frietsaus
- Witte bolletjes
- Energie drank
- Eiwitpoeders (lang niet allemaal)
Van welk eten krijg je minder puistjes?
Er is natuurlijk ook voeding waarvan je geen of zelfs minder puistjes krijgt. Deze producten zijn vaak van natuurlijke afkomst, hebben geen toegevoegde suikers. Deze voedingsmiddelen kan je gemakkelijk vervangen door de voedingsmiddelen die ik hierboven heb genoemd.
Het eten waar je minder puistjes van krijgt zijn:
- Volkoren producten: Zoals ik net al even noemde, volkoren producten veroorzaken geen puistjes. Het is daarom handig om je producten met verwerkte granen te vervangen door volkoren producten. Volkoren producten zijn complexer en breken langzaam af in het lichaam. Hierdoor krijg je geen suikerspiegel piek.
- Antioxidanten: Antioxidanten verwijderen schadelijke stoffen uit het lichaam. Stoffen die puistjes veroorzaken worden ook weg gevoerd, hierdoor helpen antioxidanten puistjes te voorkomen.
- Vitamine A, D, E en Zink: Vitamine zijn essentieel voor een gezond lichaam. Deze vitamine houden je huid en je afweersysteem gezond. Eet dus producten waar vitamine A, D, E en Zink in zitten!
Wil je nog meer weten over welke voeding je puistjes kan verminderen? Check dit artikel van Eucerin waarin helder wordt uitgelegd wat jij kan eten tegen puistjes!
Conclusie
We hebben in dit artikel antwoord gegeven op de vraag: Van welk eten krijg je puistjes? We kunnen concluderen dat er verschillende voedingsmiddelen zijn waar je puistjes van krijgt. Voornamelijk verwerkte producten zijn de boosdoener voor puistjes.
Het is wel belangrijk om te zeggen dat het onderzoek naar eten en puistjes nog in de kinderschoenen staat. Naar verwachting komen er komende jaren nog veel meer onderzoeken naar buiten waarin blijkt dat er meer eten puistjes veroorzaakt, houd dus onze website in de gaten!
De gouden tip die ik je wil meegeven is dat je goed kijkt waar je product vandaan komt. Komt het product uit de natuur en is er niets aan toegevoegd, dan is het goed. Is het product niet natuurlijk en zijn er stoffen aan toevoegt, vraag je dan af of je het wel wilt eten. Van een gezond eetpatroon knap niet alleen je huid op, je voelt je er ook energieker door!