Puistjes uitknijpen of niet? Dit zijn de 5 beste tips!
Als je een puistje hebt wil je er het liefste zo snel mogelijk vanaf. Maar moet je puistjes uitknijpen of niet? Op die vraag ga ik je in dit artikel antwoordt geven. Ik leg je uit wat de voor en nadelen zijn van het uitknijpen van puistjes. Ook vertel ik je hoe je je puistje het beste kunt uitknijpen.
Puistjes zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat je weet van welk puistje je last hebt. Het ene puistje kan namelijk wel uitgeknepen worden, de andere niet. Lees daarom eerst dit artikel waarin je snel kan zien welk puistje jij hebt!
Puistjes uitknijpen of niet is een discussie die wordt gevoerd over het hele internet. De ene zegt dat je het prima kunt doen. De ander raat het je sterk af. Ook bij dermatologen en huidprofessionals bestaat deze discussie.
Een Dermatoloog zou je bijvoorbeeld niet zo snel vertellen dat je je puistje moet uitknijpen. Schoonheidsspecialisten, daar in tegen, knijpen vrijwel alle puistjes uit.
Moet je puistjes uitknijpen of niet?
Op de vraag, moet je puistjes uitknijpen of niet, kan ik een kort antwoordt geven. Knijp je puistjes niet uit! Over het algemeen is het zo dat je beter niet zelf je puistjes kan uitknijpen. Als je toch je puistje wilt uitknijpen is het verstandiger om dit door een professional te laten doen.
Er zijn een aantal reden waarom jij nooit zelf je puistjes moet uitknijpen met je handen. De reden zijn:
- Het uitknijpen veroorzaakt een wondje
- Je handen zitten vol met bacteriën
- De bacterie uit de puist infecteren andere poriën
- Je knijpt te hard of te zacht
- Het uitknijpen beschadigt de talgklier
In de volgende koppen beschrijf ik elk van deze problemen uitgebreid. Hierdoor weet je zeker wat je moet meiden als je je puistje wilt uitknijpen. Hieronder vind je uitgebreide beschrijving.
Het uitknijpen veroorzaakt een wondje
Als je je puistje uitknijpt met je handen veroorzaak je altijd een open wond. Wondjes doe er vaak lang over om weer te helen. Hierdoor heb je meestal langer last van een rood wondje dan van een puistje.
Daarnaast is het open wondje vatbaar voor bacteriën van buitenaf. De bacteriën kunnen het wondje infecteren en vervolgens een infectie veroorzaken. Hierdoor gaat het wondje ontsteken en wordt weer een puistje. Knijp je puistje daarom nooit uit met je handen!
Je handen zitten vol bacteriën
Er kunnen tot wel 4 miljoen bacteriën op je handen zitten. Deze bacteriën zijn lang niet allemaal gezond voor je huid. Als je je puistje uitdrukt raak je met je vieze handen je gezicht aan. De bacterie van je handen kunnen vervolgens overspringen op je gezicht, hierdoor kunnen puistjes ontstaan.
De bacteriën kunnen in het wondje van het uitgedrukte puistje gaan zitten. Dit wondje kan dan weer gaan infecteren en wordt dan weer een puistje. Desinfecteer daarom altijd eerst je handen goed voordat je aan je gezicht gaat zitten.
De bacterie uit de puist infecteren andere poriën
Als er talg vast zit in een porie hoeft dat niet per se te beteken dat je een puistje krijgt. Het puistje ontstaat pas echt op het moment dat de porie ontstoken wordt. Deze ontsteking ontstaat op het moment dat de acne bacterie de porie infecteert.
De acne bacterie gaat vervolgens in de talg van het puistje zitten. Als je de talg eruit perst dan kan de bacterie andere poriën gaan infecteren. Hierdoor krijg je een hele plaatselijke uitbraak van veel puistjes. Lees hier verder over de acne bacterie!
Op het moment dat je een puistje uitdrukt is het daarom belangrijk dat je de talg uit de puist meteen opvangt met een schonen doek. Hiermee voorkom je verspreiding!
Je knijpt te hard of te zacht
De druk op het puistje is essentieel voor het slagen van het uitdrukken van de puist. Veel mensen drukken extreem hard op de puist. Hierdoor popt de puist makkelijk open en spuit het pus/ talg eruit. De talg wordt als het waren gelanceerd tegen de spiegel.
Door te hard te drukken beschadig je vaak de porie en de talgklier. Hierdoor ontstaan wondjes en bloed. Deze wondjes kunnen vervolgens weer makkelijk ontsteken, hierdoor ontstaan dan weer puistjes.
Als je te zacht knijpt dan bestaat de kans weer dat je niet alle pus eruit knijpt. Hierdoor gaat de porie weer ontsteken en ben je weer terug bij af. Druk dus niet te hard maar ook niet te zacht. De druk moet zacht zijn over een langere tijdsduur.
Het uitknijpen beschadigt de talgklier
Zoals ik net al vertelden, het extreem hard uitknijpen van je puistje veroorzaakt schaden aan de talgklier. Hierdoor kunnen dan weer wondjes ontstaan. Het is belangrijk dat je je talgklier niet beschadigt. De talgklier heeft namelijk een lange tijd nodig om te helen.
Professioneel puistjes uitknijpen of niet?
Je kunt er altijd voor kiezen om je puistjes professioneel uit te laten knijpen. Je kunt hiervoor naar een schoonheidssalon gaan. Een schoonheidssalon heeft meestal alle benodigtheden en kennis om jou puistjes goed uit te knijpen.
Een schoonheidsspecialisten knijpt je puistjes meestal uit met een speciale naald. Daarnaast gebruikt de schoonheidsspecialisten ook steriele middelen om bacterie te meiden. Op zoek naar een schoonheidssalon, check hier de beste in jou buurt!
Zelf puistjes uitknijpen met een naald?
Als je je puistje toch wilt uitknijpen is het verstandig om te doen met en professionele naald. Een naald voorkomt namelijk een aantal problemen die ik hierboven hebt beschreven. Je kunt echter alleen puistjes uitknijpen met een naald als je puistje en witte kop heeft, lees hier alles over!
Ten eerste hoef je met een gaatje in je puistje niet meer heel hard te drukken. Het puistje is namelijk kapot en de talg loopt er al uit. Het is dan handig op heel zachtjes te drukken voor een langere tijdsperiode. Hierdoor beschadig je de talgklier ook niet!
Daarnaast is het wondje wat je maakt veel kleiner. Het kleinere wondje wordt minder makkelijk geïnfecteerd door bacteriën. Daarnaast is de talgstroom uit het wondje ook minder, je kunt het dan makkelijk opvangen.
Gebruik wel altijd een naald die geschikt is voor puistjes. Hier scoor je gemakkelijk een goede naald voor je puistjes!
Hoe knijp je een puistje uit met een naald?
Als je er toch voor kiest om je puistje uit te knijpen met een naald is dit de beste manier.
- Gebruik een scherpe en roestvrije naald (het liefste een speciale puistjesnaald!)
- Desinfecteer je handen met desinfectie eerst voordat je aan de slag gaat!
- Desinfecteer de naald met desinfectie en verwarm de naald daarna. Doe dit in het blauwe deel van de vlam, dit deel is warmer en voorkomt zwarte aanslag.
- Prik vervolgens de naald door het witte kopje van het puistje.
- Druk nu heel voorzichtig met je schonen handen het witte pus uit de puist, gebruik geen nagels! Probeer een gelijk niveau aan druk te geven aan beide kanten. Stop met drukken als alle pus en vocht eruit is. Het kan zo zijn dat er een beetje bloed mee komt, dat is niet erg. Stop echter wel als het alleen nog maar bloed is!
- Vang het pus op een schoon watje op, maak een deppende beweging en niet wrijvend
- Na een tijdje blijft er alleen nog maar het legen puistje over, doe hier voor de rest niets meer mee. Voorkom dat het puistje wordt aangeraakt door handen of door andere dingen. Laat het puistje rustig helen en smeer er geen troep meer op!
- Je hebt je puistje veilig uitgeknepen!
Conclusie, puistjes uitknijpen of niet?
Al met al kunnen we stellen dat je beter niet je puistjes kan uitknijpen. Stel dat je het wilt doen kun je het beste gebruik maken van deze tips. Aan de hand van deze tips voor het uitknijpen van puistjes met een naald, voorkom jij wondjes.
Heb je wat aan dit artikel gehad? Laat het me dan weten en deel het met je vrienden! Lees alles over huidverzorging en puistje op Activeskin.nl