BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Onderhuidse puist, alles wat je moet weten! - Activeskin

Onderhuidse puist, alles wat je moet weten!

Ze zijn vaak opvallend en ze kunnen ook nog eens pijn doen, we hebben het vandaag over een onderhuidse puist. Onderhuidse puisten komen op allerlei plekken voor op het lichaam. Vaak doen de puisten er lang over om op te komen en ze gaan daarnaast ook lastig weg.

Deze puisten zijn makkelijk te herkennen. Het is vaak een rood opgezwollen bultje die ook erg veel pijn kan doen. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat het bultje spanning op de huid geeft. Een Deze puisten hebben daarnaast ook geen wit of zwart kopje.

Een onderhuidse puist wordt ook wel papel of geslote comedo genoemd.

Hoe ontstaat een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist ontstaat eigenlijk op dezelfde manier hoe een andere puist ontstaat. Talg hoopt zich namelijk bij een onderhuidse puist ook op in de talgklier. Vervolgens wordt de porie bedekt met dode huid of vuil. De talgklier raakt vervolgens ontstoken en de puist is ontstaan.

Wat is een papel?

Een onderhuidse puist verschilt alleen met een normale puist in de manier van verstoppen. Een normale puist is verstopt aan de oppervlakte van de huid. Daardoor zie je vrijwel meteen een wit kopje ontstaan.

Een onderhuidse puist raakt ook verstopt, maar de talg zoekt hier geen weg naar boven. Bij een deze puist duwt het talg juist richting de zijkanten van de talgklier. Hierdoor zwelt de klier nog verder op en wordt de puist dus echt een bolletje onder de huid.

In principe beginnen alle puisten als onderhuidse puisten. Echter gaat de talg van de normale puist naar boven uitzetten. De talg van de onderhuidse puist zet zich dan weer uit naar de zijkant. Het krijgen van een onderhuidse puist is dus willekeurig en het kan iedereen overkomen.

Waar kan een onderhuidse puist voorkomen?

Onderhuidse puisten kunnen voorkomen op allerlei plekken op het lichaam. De puisten ontstaat, zoals eerder te lezen, op dezelfde manier als normale puisten. De meeste onderhuidse puisten komen voor op:

  1. Gezicht
  2. Neus
  3. Lies
  4. Wenkbrauwen
  5. Oren
  6. Ogen
  7. Nek
  8. Schouders
  9. Bovenkant rug
  10. Billen
  11. Schaamstreek

Op al deze plekken kunnen onderhuidse puisten voorkomen. Dit komt doordat op deze plekken de meeste poriën voorkomen.

Oorzaken onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaken zijn vergelijkbaar met die van de oorzaken van een normale puist. Puisten ontstaan op het moment dat de talgklier overmatig veel talg gaat produceren. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben. De meest voorkomende redenen zijn:

  1. Hormonen (Lees hier alles over)
  2. Testosteron
  3. Zweten
  4. Scheren
  5. Stress en depressie
  6. Slechte algemene hygiëne
  7. Eiwitten
  8. Suiker
  9. Vies werk
  10. Slechte huidverzorgingsproducten
  11. Slechte voeding
  12. Erfelijkheid
  13. Medicatie
  14. Alcohol, roken of drugs
  15. Beschadigde huid door wrijving

Meestal ontstaan onderhuidse puisten door een combinatie van de bovengenoemde punten. Wil je meer weten over de oorzaken? Klik dan op een van de punten en je wordt doorverwezen naar een specifiek blog over de oorzaak!

Hoelang blijft een onderhuidse puist zitten?

Een onderhuidse puist kan elke dagen tot wel jaren blijven zitten. Meestal is de puist met de juiste behandeling wel na 2 weken weg. Mocht dat niet zo zijn, raadpleeg dan een huisarts of dermatoloog!

Onderhuidse puist schaamstreek

Een onderhuidse puist rondom de schaamstreek is erg vervelend. De onderhuidse puist wordt veroorzaakt door wrijving van broeken en ondergoed. Daarnaast worden de porie op deze plek vaak geïnfecteerd met bacterie.

Gelukkig zijn deze puisten makkelijk te voorkomen door goede hygiëne rondom de schaamstreek. Ook helpt het om minder strakke ondergoed en broeken te dragen.

Het scheren van de huid heeft vaak ook effect op het ontstaat van puisten. Doordat op de verkeerde manier wordt geschoren ontstaat de puist door een ingegroeide haar. Lees hier hoe je dat het beste kunt voorkomen!

Mocht je echt last hebben van een onderhuidse puist in de schaamstreek, raadpleeg dan een specialist!

Onderhuidse puist neus

Onderhuidse puisten kunnen ook vaak op neuzen voorkomen. Dit komt doordat de neus relatief grote poriën heeft vergeleken met de rest van het lichaam. Daarnaast ontstaat op de neus ook vaak blackheads in plaats van white heads.

Onderhuidse puisten op de neus kunnen erg gevoelig worden door de strakke huid. Lees verder om te zien hoe je deze puisten het beste kunt verwijderen!

Onderhuidse puist bil

Op de billen komen onderhuidse puist ook wel eens voor. Dit is waarschijnlijk door dezelfde reden als de schaamstreek. De billen zitten vaak opgesloten in een strakke broek en ondergoed.

Voorkom een puisten op je billen door vooral schoon ondergoed te dragen en je billen goed te wassen.

Onderhuidse puist op kin

Onderhuidse puist op kin kunnen gemakkelijk voorkomen. Deze puisten ontstaan door een overmatige talgproductie. Doordat de huid van de kin dikker is, ontstaan onderhuidse puisten makkelijker.

Onderhuidse puisten op kin kunnen erg gevoelig worden door de strakke huid. Lees verder om te zien hoe je deze puisten het beste kunt verwijderen!

Onderhuidse steenpuist

Een steenpuist kan ook onderhuids voorkomen. Het builtjes is dan veel groter en gevoeliger dan bij een normale onderhuidse puist. Een onderhuidse steenpuist kan na ontsteking ook zwart kleuren. Raadpleeg bij dit probleem altijd een specialist!

Hoe kom je zo snel mogelijk van een onderhuidse puist af?

Heb je nu eenmaal last van een puist dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Dan heb het perfecte product voor jou!

Veel mensen willen een onderhuidse puist doorprikken. Dit moet je nooit doen! Een onderhuidse puist is simpelweg nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Als je gaat drukken op de puist dan druk je de talgklier alleen maar verder kapot, de puist zal dan alleen maar groter worden.

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

Je moet een dit soort puisten laten rijpen. Als de puist aan de oppervlakte is kan je hem uitknijpen. Doe dit wel altijd alleen met een naald!

Laat je onderhuidse puist sneller rijpen door het gebruik van een exfoliant. Een exfoliant zorgt ervoor dat de oppervlakte huidlaag dunner wordt. Hierdoor is de puist sneller rijp.

De beste exfoliant is die van paula’s choiche. Hij is wel prijzig, maar op de lange termijn is dit het waard!

Onderhuidse puist professioneel laten behandelen

Het is verstandig om je onderhuidse puist professioneel te laten behandelen als je er echt heel veel last van hebt. Zorg er dan voor dat je een goede huidtherapeut kiest die past bij jou wensen. Vind een dermatoloog of een huidtherapeut hier!

Hoe voorkom je een onderhuidse puist?

Het voorkomen van een onderhuidse puist is makkelijker dan hem genezen. Check deze 5 tips om onderhuidse puisten te voorkomen!

Tip 1. Water drinken

Waterdrinken is sowieso belangrijk. Water is essentieel voor kern processen in het lichaam zoals: spierherstel, brein functionaliteit, vet verbranding en het verbeteren van de huid.

Water verbetert je huid doordat het je huid hydrateert en gifstoffen verwijdert van de huid. Daarnaast kan water je huid minder vet maken. Water drinken voorkomt dus dat je puisten krijgt!

Tip 2. Goed huidverzorging

Het verzorgen van je huid is belangrijk om puisten te voorkomen. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat eigenlijk, maar uit 3 goede producten.

Het basis product is altijd een goede face wash. Een goede face wash verwijdert overtollig talg en viezigheid op de huid. Daarnaast laat het de huid schoon en glad achter zonder dat de huid daarna begint te trekken.

Het volgende product is een dagcreme. Een dagcrème verbetert de huid overdag en beschermt de huid tegen de zon. Daarnaast voorkomt een dagcrème dat de huid vettig wordt tijdens de dag

Het laatste product is een nachtcrème. Een nachtcrème is vaak wat dikker en zorgt ervoor dat de huid hersteld. Daarnaast hydrateert de nachtcreme en voedt hij de huid met vitamines.

Ben je op zoek naar een eenvoudige huidverzorgingsroutine? Check dan de makkelijke routine van Activeskin!

Tip 3. Vervang je kussensloop en handdoeken

Een juiste hygiëne is belangrijk om puist te voorkomen. Zo is het tijdig vervangen van je kussensloop echt key om puisten te voorkomen. Je kussensloop is de ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen. Vervang daarom je kussensloop om de twee dagen. Voor handdoeken geld dit ook. De juiste hygiëne voorkomt puisten!

Tip 4. Was je gezicht elke dag

Was je gezicht minimaal elke ochtend als je opstaat en elke avond voordat je gaat slapen. Was je gezicht dan met een goede face wash en een schonen washand. Daarnaast is het belangrijk dat je na een training zo snel mogelijk je gezicht wast. Vooral na een training is je gezicht vies door bacteriën en overtollig talg. Was je gezicht en voorkom puisten!

Tip 5. Blijf ervan af!

Heb je al puisten? Blijf er dan vanaf! Het uitknijpen van een puist doet meer kwaad dan goed. Op het moment dat je een puist uitknijpt scheur je de huid en de porie open.

Het pus en de bacteriën van de geïrriteerde talgklier komen dan naar buiten zetten. Hierdoor ontstaat er een wondje dat langer de tijd nodig heeft om te helen. Daarnaast kunnen de bacteriën uit het ene puist de andere weer infecteren, hierdoor ontstaan er alleen nog maar meer puisten.

Het is daarom belangrijk dat je je puist nooit uitknijpt. Puisten gaan vanzelf weg, heb geduld. Blijf van je bestaande puisten af om meer puisten te voorkomen!

Conclusie

Super veel informatie over de onderhuidse puist. We kunnen concluderen dan onderhuidse puisten helemaal niet raar of gevaarlijk zijn. Mocht je echt last hebben van een onderhuidse puist, raadpleeg dan altijd een specialist!

Ik hoop dat je er wat van opgestoken hebt! Vergeet niet om de rest van de artikelen te bekijken, hierdoor krijg jij een uitgebreid beeld van het ontstaan van puisten.

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!