BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Puistjes door whey protein? Zo ontstaan je eiwit puistjes! - Activeskin

Puistjes door whey protein? Zo ontstaan je eiwit puistjes!

Helaas, je kan puistjes door whey protein krijgen! Deze puistjes worden veroorzaakt door lactose en het hormoon IGF-1. Beide stoffen zijn aanwezig in whey protein en beide stoffen kunnen puistjes veroorzaken.

Veel sporters gebruiken whey protein als supplement voor hun eiwitten. Whey protein is een werkzaam en veilig supplement. Het is dus zeker niet zo dat alle wheys puistjes veroorzaken.

In een dermatologisch onderzoek uit 2017 is aangetoond dat whey protein puistjes kan veroorzaken. Fatma Pelin Cengiz was de dermatoloog die tijdens dit onderzoek 6 gezonde sportende mannen onderzocht. Deze mannen waren alle fanatiek in bodybuilding en gebruikten alle whey protein. 

Krijg je puistjes door whey protein?

Ja, je krijgt puistjes door whey protein! Dit bevestigt dermatoloog Fatma Pelin Cengiz ook in haar onderzoek. De puistjes door whey worden veroorzaakt door lactose en door het hormoon IGF-1. Beide ingrediënten zijn sterk aanwezig in whey. Dit hoeft echter niet direct te beteken dat je last krijg van whey puistjes.

Uit onderzoek blijkt dat lang niet iedereen last krijgt van puistjes door whey protein. De beide stoffen die puistjes veroorzaken slaan lang niet bij iedereen aan.

Puistjes door lactose

Puistjes door lactose

Puistjes door lactose ontstaan alleen als de gebruiker een lactose intolerantie heeft. Hierdoor is de gebruiker allergisch voor lactose, dit kan milde tot zware klachten opleveren. Heb je geen lactose intolerantie, dan veroorzaakt lactose waarschijnlijk je puistjes niet! Check in dit artikel van de mld. stichting hoe je lactose intolerantie herkent!

Puistjes door het hormoon IGF-1

Waarschijnlijk veroorzaakt IGF-1 jou eiwitpuistjes! In een dermatologisch onderzoek uit 2012 bleek dat het hormoon IGF-1 een grote invloed heeft op het ontstaan van puistjes. Het hormoon staat in contact met de talgproductie, talgklieren en ontstekingscellen. Hierdoor kan een overschot aan het hormoon puistjes veroorzaken.

IGf-1 wordt gestimuleerd door insuline, insuline verhoogt de bloedsuiker spiegel. Insuline wordt aangemaakt door snelle suikers en door zuivel. Al met al kunnen we stellen dat door het westerse dieet veel mannen kampen met een te hoog IGF-1. Lees in dit bericht van  jouwhuidtherapeut.nl wat IGF-1 met je huid doet!

IGF-1 is te vinden in verschillende soorten westelijke producten waaronder whey protein. Dit komt doordat het hormoon in zuivel voorkomt. De combinatie tussen zuivel en de toegevoegde suikers in melk of in je whey protein veroorzaken dus een IGF-1 piek. Je talgproductie wordt hierdoor extreem aangezet en puistjes kunnen makkelijker ontstaan!

Waar komen puistjes door whey protein voor?

Puistjes door whey protein komen op allerlei verschillende plekken voor. De puistjes komen het vaakste voor op de plekken waar je veel talg produceert. De plekken waar puistjes door whey het vaakste voorkomen zijn:

  • Voorhoofd
  • Kin
  • Nek
  • Wangen
  • Rond de mond
  • Schouders
  • Borst
  • Bovenkant rug

Puistjes door whey protein

Wat te doen tegen puistjes door whey protein

Puistjes door whey protein zijn het makkelijkste te voorkomen door andere whey te gebruiken. Ik snap zelf ook dat veel sporters whey nodig hebben om aan hun eiwitdoelen te komen. Whey compleet uit je dieet slopen is dus geen optie. Wel kan je wat beter gaan letten op de hoeveelheid suiker/ zuivel je inneemt tijdens je whey. Check in dit artikel welke whey het beste bij jou past!

Blijf je last hebben van puistjes en een vette huid? Dan is het verstandig om te investeren in huidverzorging. Door goede huidverzorging verwijder je de overtollige talg van je huid en voorkom je dat puistjes kunnen ontstaan. Vindt hier de beste huidverzorging voor mannen die sporten!

Conclusie, puistjes door whey protein

Aan de hand van de genoemde wetenschappelijke artikelen en de ervaring van een aantal waardevolle blogs kunnen we zeggen dat whey protein puistjes kan veroorzaken. Dit komt dan voornamelijk door de stoffen insuline en IGF-1. Beide stoffen kunnen de boosdoener zijn in whey protein.

Gelukkig weet jij nu wat je puistjes veroorzaakt. Je kunt nu makkelijk actie ondernemen door een andere whey te gaan gebruiken en te letten op de voeding die je binnen krijgt. Daarnaast is het verstandig om je huid te gaan verzorgen met producten die het beste bij jou passen!

 

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!