BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Puistje op lip! Hoe kom je er het beste vanaf? - Activeskin

Puistje op lip! Hoe kom je er het beste vanaf?

Puistjes in het algemeen is altijd slecht nieuws. Je ziet het puistje langzaam ontstaan en je schiet al in paniek, herkenbaar? Puistjes kunnen voorkomen op het voorhoofd en op je nek en schouders, maar ook als puistje op je lip. Een puistje op je lip is altijd balen! Gelukkig kan je dat puistje makkelijk voorkomen en makkelijk genezen.

Puistje op lip, hoe kom ik daar zo snel mogelijk vanaf?

Hoe kom je van je puistje af? Simpel, niet meer aanzitten. Puistjes gaan uiteindelijk zelf weg. Meestal is het zo dat als je het puistje aanraakt dat je daardoor het alleen maar erger maakt. Knijp het puistje daarom ook nooit uit en verzorgt de huid goed met goede huidverzorging. De enige Quick fix die er bestaat, is een goede exfoliant, check de beste exfoliant hier!

Voorkomen is beter dan genezen en dat geld ook voor puistjes. Je kunt beter voorkomen dat je puistjes krijgt dan deze na afloop proberen te genezen. Het is belangrijk dat je snap hoe je een puistje moet voorkomen. Er zijn een aantal verschillende redenen hoe een puistje op je lip ontstaat. Je moet eerst begrijpen wat de reden van het puistje is om hem het beste te kunnen voorkomen. In dit artikel lees je eerst hoe een puistje ontstaat. Vervolgens geef ik je tips hoe je het puistje rond je lip het beste kunt voorkomen. Als afsluiting geef ik je advies over welke producten jij moet gebruiken op puistjes te voorkomen.

Hoe ontstaat een puistje op je lip?

Puistjes op je lip ontstaan vaak op dezelfde manier hoe andere puistjes ontstaan. Vaak is het zo dat een talgklier in de huid verstopt komt te zitten met talg. De talgklier zal dan opzwellen en vatbaarder worden voor de acne bacterie. Als de talgklier bedenkt wordt door dode huid of vuil dan ontstaat het daadwerkelijke puistje. Het witte kopje dat je vervolgens gaat zien is het talg dat vast zit in de talgklier.

Puistjes kunnen op allerlei plekken op het lichaam ontstaat door exact dezelfde reden, een verstopte talgklier. De meeste puistjes komen voor op gezicht, nek, schouders en borst. Dit komt doordat op die plekken de meeste talgklieren aanwezig zijn.

Op het gezicht is daarnaast nog een bepaald gebied waar puistjes het vaakste voorkomen. In dit gebied zijn de meeste talgklieren gevestigde. Dit gebied bedekt het voorhoofd, neus en rond de mond. Het gebied wordt ook wel de T-zone genoemd.

Het is dus niet zo gek dat jij last krijgt van puistjes rond je mond. Puistjes op je lip komt voornamelijk voor op het overgangsdeel tussen de lip en de huid.

Is een puistje op je lip niet een koortslip?

Puistje op lip

Een puistje op je lip hoeft niet direct te betekenen dat je last hebt van een koortslip. Er zit een groot verschil tussen een puistje en een koortslip, dit verschil is ook duidelijk te zien.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex-virus. Dit virus uit zich door kleine zwellingen op het lichaam. Als je het virus bij je draagt hoeft dat niet te betekenen dat je altijd een koortslip hebt. Een koortslip uit zich meestal op het moment dat de dragen een verzwakt immuunsysteem heeft.

Koortslip

Een koortslip is te herkennen aan een vochtig blaasje op je lip. Het blaasje kan jeuken en branden. Als je last hebt van een koortslip is het verstandig om lang de huisarts te gaan. Daarnaast zijn koortslippen erg besmettelijk, raak het blaasje dus nooit aan!

Een puistje rond je lip is dan weer te herkennen aan het kenmerkende witte kopje. Rond je lippen komen ook puistjes voor met zwarte kopjes, veelgenoemde blackheads. Een puistje rond je lip is dus goed te onderscheiden van een koortslip. Hier rechts zie je twee afbeeldingen van de beide gevallen. De witte is het puistje en de rode is de koortslip. Mocht je toch nog twijfelen, raadpleeg je huidarts of check deze website!

Hoe voorkom je puistje op je lip?

Puistjes op je lip voorkomen is niet zo heel erg lastig. Het belangrijkste is dat je gebruikt hoe ze kunnen ontstaan. Als je dat weet dan kun je puistjes het beste voorkomen. Hieronder staan de 3 belangrijkste redenen waardoor jij puistjes op je lipt krijgt!

Scheren kan puistjes op je lip veroorzaken

Veel mannen hebben last van puistjes na het scheren. Deze puistjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan in de hals, rond de mond, en nek. Deze puistjes zijn vaak geen echten puistjes met een wit kopje, het zijn rode bultjes. De rode bultjes die jij na het scheren krijgt zijn ontstoken haarzakjes. Je gezichtshaar groeit dan niet naar buiten maar groeit onder de huid. Het haarzakje wordt dan dik en rood, dit kan ook gepaard gaan met jeuk of irritatie. Het is daarom echt van belang dat je op de juiste manier scheert om puistjes te voorkomen!

Check hier het scheer stappen plan om puistjes te voorkomen!

Eten veroorzaakt puistjes op je lip

Puistjes op je lip hebben vaak een duidelijke oorzaak, viezigheid en vet. Een puistjes ontstaat doordat de porie verstopt raakt. De talg dat dan in de porie zit kan niet meer weg. Rond je mond verstopt je porie vaker door etensresten en viezigheid van je vingers. Je raakt simpelweg vaker je huid rond je mond aan met je handen. Daarnaast is het logische dat er rond je mond vaker puistjes krijgt. Dit komt doordat het gebied van je mond binnen de T-zone valt, dit is je huidzone waar het meeste talg wordt geproduceerd. Eten heeft dus invloed op de puistjes rond je mond maar vergis je niet, het eten zelf heeft weinig invloed. Het gaat om de manier waarop jij omgaat met de hygiëne tijdens en na het eten!

Puistjes aan de onderkant van je mond? Check hier hoe je daar vanaf komt!

Lipbalsem veroorzaakt puistjes op je lip

Doordat lipbalsem vettige ingrediënten bevat, is de kans best wel groot dat je hierdoor puistjes krijgt. De vettige balsem verstopt je poriën en hierdoor ontstaan er gemakkelijk puistjes. Ook al gebruik je zelf geen lipbalsem, lipbalsem van een ander kan ook puistjes veroorzaken. Dus de volgende keer dat je vriend of vriendin lipbalsem opdoet is het uitkijken geblazen. Er zijn natuurlijk ook niet vettige lipbalsems, de Carmex Classic is daarvoor een goede.

Puistje op lip, makkelijk te voorkomen

Al met al is het redelijk duidelijk. Een puistje op lip is helemaal niet vreemd en is makkelijk te voorkomen. Als je let op de bovengenoemde pusten krijg je nooit meer last van puistjes op je lip.

Als je nu toch last hebt van een puistje op je lip. Dan is er een manier op er makkelijk af te komen. Nee, niet uitknijpen maar verzorgen. Puistjes voorkom je met gebruik van een goede huidverzorgingsroutine. Een goede huidverzorgingsroutine hoeft niet ingewikkeld te zijn. Reinigen, exfoliëren, hydrateren en voeden zijn de belangrijkste taken. Een eenvoudige huidverzorgingsroutine die die 4 kern punten raakt, is die van Activeskin. Check hier de Activeskin routine en kom af van je puistjes!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!