BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Moet je een ontstoken talgklier laten rijpen? - Activeskin

Moet je een ontstoken talgklier laten rijpen?

Ontstoken talgklier laten rijpen? Ja dat moet je zeker doen! Een ontstoken talgklier kennen veel mensen ook wel als een puistje. Puistjes komen in allerlei verschillende maten en vormen voor.

In principe is een puistje in de basis altijd een ontstoken talgklier. De ontsteking van de talgklier ontstaat op het moment dat de talgklier geïnfecteerd worden met de acne bacterie.

In dit artikel leg ik je alles uit over hoe een ontstoken talgklier ontstaat en wat je het beste kan doen tegen een ontstoken talgklier. Een ding is zeker, een ontstoken talgklier moet je altijd laten rijpen!

Hoe ontsteekt een talgklier eigenlijk?

Zoals ik al eerder heb gezegd is een ontstoken talgklier altijd een puistje. De ontsteking van de talgklier ontstaat op het moment dat de talgklier geïnfecteerd wordt door de acne bacterie. De talgklier geeft hierop een tegenreactie en gaat ontsteken.

De talgklier is in een normale situatie niet vatbaar voor de acne bacterie. De talgklier is alleen vatbaar op het moment dat er talg opgehoopt zit in de talgklier en deze talg er vervolgens niet meer uit kan.

Door een overmatige talgproductie kan de talgklier verstopt raken door talg. De overmatige talgproductie wordt dan veroorzaakt door hormonale veranderingen. Een overmatige talgproductie is te herkennen aan een vette en glimmende huid in de T-zone.

wat is een Whitehead?

De talgklieren bevinden zich in de poriën van de huid. Tijdens een overmatige talgproductie wordt de porie continu vol gepompt met talg. De porie kan vervolgens bedekt worden door dode huid en vuil. Hierdoor zit de talg vast in de porie, de porie zwelt op en de huid rondom wordt rood.

De talgklier is nu vatbaar voor de acne bacterie omdat de talg die vast zit in de porie gaat ontsteken. Als de bacterie bij de ontstoken talg komt ontstaat er een puistje. De acne bacterie is een huideigen bacterie die iedereen bij zich draagt.

Ontstoken talgklier laten rijpen?

Nu dat je weet hoe een ontstoken talgklier ontstaat is het belangrijk dat je begrijpt hoe je hem moet behandelen. Een ontstoken talgklier laten rijpen is altijd het beste wat je kunt doen. Hierdoor voorkom je latere schaden aan de huid.

Het rijpen van de ontstoken talgklier betekent eigenlijk dat je de geïrriteerde talg naar het bovenste huidoppervlak laat komen. Dit gebeurt op het moment dat de dode huidlaag die de porie verstopt steeds dunner wordt. Hierdoor komt de talg steeds meer op het huidoppervlakten te liggen. Dit proces duurt meestal een aantal weken maar het kan ook sneller!

Op het moment dat de talg op het huidoppervlakten komt te liggen is het kenmerkende witte kopje van de puist ook duidelijk waar te nemen. Op dit moment kan je ervoor kiezen om de puist uit te knijpen of te behandelen met cosmetica.

De beste keuze is overigens, lekker met rust laten. Een ontstoken talgklier gaat vanzelf over. Je huid is perfect instaat om de ontsteking zelf op te lossen en het puistje zelf weg te werken. Lekker laten zitten dus en niet teveel aan zitten!

Ontstoken talgklier laten rijpen

Ontstoken talgklier laten rijpen en dan uitknijpen?

Nadat je een ontstoken talgklier hebt laten rijpen kan je het puistje uitknijpen. Persoonlijk zal ik dit niet doen. Het uitknijpen van het puistje kan namelijk schadelijk zijn voor de huid. Knijp daarom je puistje nooit met je handen uit!

Als je het puistje uitknijpt scheurt als het waren de bovenste huidlaag kapot. Hierdoor staat de porie letterlijk open voor nieuwe infecties en bacterie. Daarnaast kan je andere poriën infecteren met de bacterie die in het puistje zat. Het pus wat uit het puistje komt is namelijk ontstoken talg met de bacterie er nog in.

Daarnaast is een ontstoken talgklier ook erg gevoelig. Als je het puistje te hard uitknijpt dan kan je de talgklier weer beschadigen. Hierdoor kom je waarschijnlijk nooit van je puistje af.

Als je er toch voor kiest om je puistje uit te knijpen, doe dat dan met een puistjes naald. Met een puistjes naald prik je namelijk een klein gaatje in het puistje. Hierdoor scheurt het puistje niet helemaal open.

Als je het puistje hebt doorgeprikt vang het pus dan meteen op een schonen doek. Maak daarnaast van tevoren altijd goed je handen schoon. Met deze tips voorkom je verdere verspreiding van de bacterie. Lees alles over het uitknijpen van een ontstoken talgklier in dit artikel!

ontstoken talgklier laten rijpen

Ontstoken talgklier sneller laten rijpen

De snelheid van het rijpen van een ontstoken talgklier heeft te maken met de snelheid waarmee de huid zich ververst. Hoe sneller de huid zich ververst, hoe eerder de ontstoken talgklier is gerijpt.

Als je de huid met rust laat kan het rijpen van de talgklier best wel lang duren. Dit komt omdat de huid zich in 1 tot 3 weken helemaal vernieuwd. De precieze tijd van het vernieuwen van de huid is afhankelijk van de plek van de ontstoken talgklier.

Gelukkig is er een snellere manier om de huid te laten rijpen, en chemische exfoliant is daarbij de oplossing. Een chemische exfoliant lost als het waren de dode huidlaag op. Dit gebeurt door en chemische reactie tussen de dode huid en de exfoliant.

Een ontstoken talgklier laten rijpen kan je dus het snelste doen met een exfoliant. Bij dagelijks gebruik kan het rijpingsproces van je ontstoken talgklier verkort worden met 70%. Dit betekent dat je ontstoken talgklier gerijpt is binnen 4 dagen! De beste exfoliant voor jouw huidtype vind je hier!

Hoe voorkom je een ontstoken talgklier?

Een ontstoken talgklier voorkomen is simpeler dan je denkt. De key hierbij is een goede huidverzorgingsroutine. Met de juiste producten kun je ontstoken talgklieren voorkomen. Het voorkomen van ontstoken talgklieren is makkelijker dan het genezen!

Activeskin heeft een 3 staps huidverzorgingsroutine ontwikkeld die perfect is om jou ontstoken talgklieren te voorkomen. In de routine zit een Face Wash, een dagcreme en een nachtcreme. Deze 3 producten zorgen ervoor dat jouw huid gereinigd, geëxfolieerd, gehydrateerd en gevoed wordt! Voorkomen van een ontstoken talgklier is kinderspel met de Activeskin Face Bundle!

Conclusie

We kunnen aan de hand van dit artikel kort zijn over de vraag: moet je een ontstoken talgklier laten rijpen? Ja, je moet je ontstoken talgklier laten rijpen. Dit is de enige manier om het puistje te verwijderen. Het verwijderen van het puistje kan door het uitknijpen. Als je dat niet doet gaat het puistje vanzelf weg!

Daarnaast weten we nu dat het voorkomen van een ontstoken talgklier gemakkelijker is dan je denkt. Met de Activeskin Face Bundle is het voorkomen van ontstoken talgklieren kinderspel!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!