BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Hormonale puistjes bij mannen, alles wat je moet weten! - Activeskin

Hormonale puistjes bij mannen, alles wat je moet weten!

Veroorzaken hormonen hormonale puistjes? Ja helaas wel! Veel sporters die aan krachttraining doen hebben last van hormonale puistjes. De puistjes komen voor op het voorhoofd, rug of/en schouders. Deze puistjes worden veroorzaakt door de overtollige aanmaak van talg in de poriën. Deze talgproductie is vaak het resultaat van je hormonen. In dit artikel lees je welke hormonen effect kunnen hebben op je talgproductie en hoe je hormonale puistjes tegen kan gaan.

Talg veroorzaakt hormonale puistjes

Talg is eigenlijk de olie van je gezicht. Door talg kun je haar beter groeien en blijft je gezicht soepel en sterk. Talg wordt door het lichaam aangemaakt in de talgklieren. De talgklier bevindt zich aan de zijkant van je haarzakjes en is vanaf het oppervlakten te zien als gaatjes in de huid. Deze gaatjes in je huid kunnen haarzakjes en zweetkliertjes zijn. Deze gaatjes noem je poriën.
Bij een normale aanmaak van talg is de huid rustig en oogt gezond, echter kan de talgklier ook op hol slaan. Wanner dit gebeurt gaat de talgklier extra talg produceren en kan het haarzakje verstopt raken met talg. Hierdoor kan je huid extreem vettig en irriteren worden. Doordat er meer talg wordt aangemaakt kunnen er ook meer puistjes ontstaan. Hormonen veroorzaken dus puistjes!
Vind een talg reducerend facewash!

Welke hormonen veroorzaken hormonale puistjes?

De productie van talg in de haarzakjes wordt aan gestuurd door hormonen. Het hormoon testosteron speelt hier voornamelijk een dominante rol in. Testosteron maakt in combinatie met het enzym 5-alfa het hormoon Dihydrotestosteron (DHT) aan. Het hormoon DHT beïnvloed voornamelijk de talgproductie.


Mannen die fitnessen willen vaak meer testosteron aanmaken. Testosteron zorgt er namelijk voor dat jouw spieren kunnen groeien. Testosteron wordt ook wel het mannelijk hormoon genoemd, omdat testosteron verantwoordelijk is voor veel mannelijk kenmerken. DHT wordt ook wel de grote broer genoemd van testosteron, omdat DHT het meest mannelijke hormoon in het lichaam. DHT is verantwoordelijk voor een aantal mannelijke functies in het lichaam.

 • Mannelijke seksuele ontwikkeling
 • Lichaamsbeharing
 • Functie van zweetklieren
 • Libido en seksuele functie
 • Talgproductie

Hoe herken je een overschot aan DHT?

Een overmatige hoeveelheid DHT is niet wenselijk voor je gezondheid en je fysiek. Daarom is het belangrijk dat je de DHT onder controle houdt. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kan zien dat je een te hoog gehalte DHT in je lichaam hebt. De kenmerken zijn:

 • Haarverlies op je hoofd
 • Meer lichaamsbeharing
 • Overmatig zweten
 • Acne
 • Agressie
 • Verhoogde bloeddruk

Hoe verminder je DHT?

DHT wordt gevormd door het enzym 5-alfa, dit enzym wordt door het lichaam zelf aangemaakt. DHT speelt een rol bij het aanmaken van 5-alfa, hoe meer DHT in je lichaam hoe makkelijker het lichaam 5-alfa aanmaakt, het is dus een vicieuze cirkel.
Je kunt DHT remmen door 5-alfa te remmen, hierdoor vermindert de aanmaak van DHT. Er zijn verschillende manier om 5-alfa te remmen. Het kan bijvoorbeeld door medicatie, maar ik ben zelf voorstander van de natuurlijke manier. Om 5-alfa op een natuurlijke manier te remmen kunnen de volgende supplement en voedingsmiddelen helpen:

Daarnaast zijn er een aantal supplementen die je beter kan meiden als je DHT wilt verminderen. Deze stoffen stimuleren de aanmaak van DHT. De supplementen en voedingsmiddelen die DHT kunnen stimuleren zijn:

 • Grenenpollen
 • Dagelijks creatine
 • Glutenvrije granen
 • Cafeïne
 • Supplementen om het libido op te krikken.

Lees meer over de relatie tussen supplementen en puistjes!

Concusie, is dit alles over hormonale puistjes?

Hormonale puistjes worden dus voornamelijk veroorzaakt door mannelijke en vrouwelijke hormonen. De boosdoener is meestal het hormoon DHT. Dit hormoon heeft de meeste impact op de talgproductie van de talgklier. Het is eenvoudig om een overschot aan DHT te herkennen aan de hand van de bovengenoemde tips. Herken jij jezelf ook in deze tips? Aarzel dan niet langer en onderneem direct actie. Hoe eerder je begint met het onderdrukken van je DHT, hoe sneller je af bent van je puistjes!

Ik bestel mijn supplementen tegen puistjes op Body&fit.

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!