BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Hoe snel werkt antibiotica bij acne? Antibiotica tegen acne - Activeskin

Hoe snel werkt antibiotica bij acne? Antibiotica tegen acne

Hoe snel werkt antibiotica bij acne? Veel mensen die last hebben van acne gaan naar de huisarts. Bij de huisarts wordt vaak antibiotica bij acne voorgeschreven, maar hoe snel werkt antibiotica bij acne?

Acne is eigenlijke een verzamelbegrip voor puistjes. Puistjes komen in allerlei verschillende maten en vormen voor. Acne is het verzamelbegrip voor al deze vormen van puistjes. Ben je benieuwd welk puistje jij hebt, doe de check!

Antibiotica wordt door huisartsen en dermatologen veel voorgeschreven bij acne. Bij het ontstaan van acne spelen een aantal factoren een rol. Antibiotica focust zich vooral op de aanmaak van bacteriën. In dit artikel lees je wat antibiotica doet en hoe snel antibiotica werkt bij acne!


Hoe snel werkt antibiotica bij acne?

Antibiotica bij acne werkt na 4 tot 6 weken. Het is daarbij afhankelijk welke antibiotica is voorgeschreven. Antibiotica bij acne komt voor in gel en pillen vorm. Beide vormen worden anders ingezet door de huisarts of dermatoloog. Over het algemeen wordt eerst gel voorgeschreven en als dat niet werkt, dan worden de antibiotica pillen voorgeschreven.

Antibiotica gel bij acne wordt vaak voorgeschreven om de bacteriën op de huid te doden. Clindamycine of erytromycine zijn de antibiotica lotions die worden voorgeschreven. De lotion vermindert puistjes en roodheid van de huid. De antibiotica gel werkt na ongeveer 6 weken.

Het zwaardere geschut is de antibiotica in tablet vorm. Doxycycline is vaak de eerste keus bij huisartsen. Antibiotica tabletten remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Deze tabletten werken ongeveer na 6 weken!

De zwaarste vorm van antibiotica bij acne is Isotretinoïne tabletten. Deze tabletten worden alleen ingezet bij zware gevallen van acne. De kuur voor de isotretinoïne tabletten is 4 tot 6 maanden.

Wat is een geirriteerde huid?

Hoe werkt antibiotica bij acne?

Hoe werkt antibiotica bij acne eigenlijk? Het ontstaan van acne en puistjes is een samenspel van verschillende factoren. Een van die factoren is de aanmaak en groei van bacteriën op de huid. Antibiotica remt als het warden de aanmaak van die bacteriën.

De bacterie die de grootste problemen veroorzaakt is de Cutibacterium acnes bacterie. De acne bacterie zorgt voor een verhoogde talgproductie en ontstekingsreactie van de huid. De bacterie kan zowel op je huid als in je huid voorkomen. Daarom komt antibiotica voor in gel en in tablet vorm voor.

Echter kan deze bacterie ook voordelen opleveren voor de huid. Het is daarom nog maar de vraag in hoever het verstandig is om de bacterie van je huid te verwijderen. Dr. Jetske Ultee is iemand die nog veel meer kan vertellen over de werkzaamheid van antibiotica bij acne. Lees haar artikel hier!

Wat zijn de voordelen van antibiotica?

Het voorschrijven van antibiotica doen huisartsen en dermatologen al jarenlang. Uiteraard zitten er voldoende voordelen aan het gebruik van antibiotica. Antibiotica gel werkt goed tegen de reductie van talg en heeft een ontstekingsremmende werking. Antibiotica tabletten helpen als ontstekingsremmers en zijn antimicrobieel dat betekent dat ze bacteriën en schimmels doden. Check alle voordelen in dit artikel!

Voor sommige mensen is antibiotica bij acne echt een redmiddel. De acne bij die mensen wordt dan specifiek veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Echter hoeft dit niet te beteken dat antibiotica ook werkt voor iedereen!

Wat zijn de nadelen van antibiotica bij acne?

Helaas heeft antibiotica ook veel nadelen. De meest voorkomende nadelen zijn:

  1. Antibiotica bij acne heeft bijwerkingen zoals jeuk, extreem droge huid, rode vlekken in het gezicht en gevoeligheid voor UV-straling.
  2. Antibiotica werken niet bij iedereen die acne heeft. Zoals ik al eerder vertelden helpt antibiotica alleen bij bacteriële acne. De meeste mensen hebben daar geen last van. Acne wordt bij de meerderheid van de mensen veroorzaakt door hormonen, talgproductie, levensstijl, erfelijkheid en omgeving. Antibiotica heeft geen effect op deze vormen van acne!
  3. Effect van antibiotica is maar tijdelijk. Op het moment dat je stopt met de behandeling kunnen de bacteriën en schimmels zich weer gaan vormen. Je bent dan weer terug bij af!
  4. Het grootste nadeel is misschien nog wel dat je lichaam resistentie kan opbouwen tegen het antibiotica, waardoor het antibiotica niet meer werkt. Dit is de reden dat je nooit zomaar antibiotica moet gaan gebruiken!
Nadelen antibiotica bij ance

Conclusie

Antibiotica werkt dus binnen 4 en 6 weken. Het is daarbij afhankelijk welke vorm je van antibiotica hebt. De ene vorm werkt sneller en is effectiever dan de ander. Antibiotica heeft voordelen, maar er zijn natuurlijk ook genoeg nadelen. Voordat je begint aan antibiotica is het daarom belangrijk dat je voor jezelf een duidelijke keuze maakt!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!