BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Wat is een geïrriteerde huid? Wat doe je ertegen? - Activeskin

Wat is een geïrriteerde huid? Wat doe je ertegen?

Je huid is rood, jeukt en je hebt vaak last van puistjes en acne. Herken je dit bij je eigen huid, dan heb je waarschijnlijke last van een geïrriteerde huid. Een geïrriteerde huid is heel vervelden en je wilt er zo snel mogelijk vanaf, maar wat is een geïrriteerde huid eigenlijk?

Een geïrriteerde huid kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Verkeerder cosmeticaproducten en externe factoren spelen daarbij de grootste rol.

In dit artikel leg ik je alles uit over de geïrriteerde huid. Hoe ontstaat een geïrriteerde huid en hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf!


Wat is een geïrriteerde huid?

Een geïrriteerde huid is goed te herkennen aan een aantal indicatoren. Hieronder heb ik de meest voorkomende indicatoren opgesomd.

 • Rode huid
 • Jeukende huid
 • Vette huid
 • Acne gevoelige huid
 • Oneffen huid

Herken jij 1 of meerdere indicatoren, dan heb je waarschijnlijk een licht tot normaal irriterende huid. Een geïrriteerde huid gaat vaak gepaard met een gecombineerde tot vette huid. Echter komt een rode huid ook vaak voor bij een droge huid. Weet je niet welk huidtype je hebt, doe hier dan een snelle test!

Een geïrriteerde huid wordt vaak rood van kleur. Dit komt doordat de huid beschadigd is en aan het werk is om de huid weer te herstellen. De rode kleur is eigenlijke de bloedsomloop in de huid.

Door een beschadigde huidlaag raakt je huid dus geïrriteerd. Een natuurlijke reactie van je huid is vervolgens veel talg te gaan produceren. Hoe meer talg er geproduceerd wordt, hoe vetter je huid is. Een extreme talgproductie veroorzaakt vervolgens sneller puistjes en acne. Lees in dit artikel van Activeskin alles over hoe puistjes ontstaan.

Geïrriteerde huid

Hoe ontstaat een geïrriteerde huid?

De geïrriteerde huid ontstaat op het moment dat de natuurlijke huidbarrière beschadigd is. Hierdoor is je huid niet meer beschermt tegen factoren van buitenaf. Doordat je huid niet meer op een natuurlijke manier beschermd is, is de huid vatbaarder voor bacteriën en schimmels. Lees in dit artikel van Chris Farrell alles over de natuurlijke huidbarrière!

Een geïrriteerde huid ontstaat door 5 hoofdfactoren. Dit zijn de meest voorkomende factoren waardoor een geïrriteerde huid ontstaat:

 1. Verkeerde cosmeticaproducten
 2. Geïrriteerde huid door scheren
 3. Temperatuurschommelingen
 4. Hormonale onbalans
 5. Slechte persoonlijke hygiëne

Hieronder ga ik dieper op deze 5 hoofd factoren in zodat jij goed weet waar jouw geïrriteerde huid vandaan komt!

Verkeerde cosmeticaproducten

Verkeerde cosmeticaproducten kunnen de huid meer beschadigen dan helpen te herstellen. Dit komt doordat veel cosmeticafabrikanten schadelijke ingrediënten toevoegen in hun producten. Dit doen ze vaak omdat ze hun producten een unieke kleur, geur of handgevoel willen geven. Deze ingrediënten kan je beter vermeiden in je cosmeticaproducten:

 • Alcohol
 • Parfum
 • Kleurstoffen, cosmetica hoort transparant of wit te zijn
 • Parabenen

Vermijd dus deze ingrediënten in je cosmetica. Wil je de volledige lijst checken? Lees dan dit artikel van de consumentenbond!

Een geïrriteerde huid door scheren

Een geïrriteerde huid kan ook veroorzaakt worden door scheren. Je scheert dan meestal op de verkeerde manier je huid. Als je verkeert scheert kan je je huid beschadigen, hierdoor wordt je huid rood en kunnen puistjes ontstaan. Lees in dit artikel van Activeskin hoe je op de juiste manier scheert om huidirritatie te voorkomen!

Scheren voor mannen

Temperatuurschommeling

Door de verandering van tempratuur kan je huid uit balans gaan. Hierdoor kan je huid bijvoorbeeld extreem droog worden of extreem vettig. Vaak merk je dit als je op vakantie gaat naar een ander klimaat. Gelukkig duurt deze factor van huidirritatie maar kort, maximaal 1 week.

Hormonale onbalans

Een geïrriteerde huid kan ook ontstaan bij hormonale onbalans. Door deze onbalans kan je huid extreem droog of extreem vettige worden. Door dit talg verschil ontstaan dan een onbeschermde huid. Hormonale onbalans is een factor die van binnenuit komt. Het is daarmee veel lastiger om deze factor aan te passen. In dit artikel van Vichy alles over hormonale onbalans en hoe dit impact heeft op je huid!

Slechte persoonlijke hygiëne

Een slechte persoonlijke hygiëne kan een geïrriteerde huid veroorzaken, maar meestal maakt een slechte hygiëne het probleem alleen maar erger. Doordat je huidbarrière beschadigd is, is het juist belangrijk dat je extra gaat letten op je hygiëne. Hierdoor voorkom je dat je huidirritatie erger wordt na verloop van tijd! Dit zijn de beste tips voor verbetering van je persoonlijke hygiëne:

 • Verschoon je handdoeken om de dag
 • Verschoon je beddengoed om de dag
 • Gebruik een goede gezichtsreiniger/ face wash
 • Was je gezicht elke ochtend met schoon water en een schone washand
 • Raak je gezicht nooit aan met ongewassen handen
 • Pas op met eten dat je afbijt
Best dag en nachtcreme mannen

Wat te doen bij een geïrriteerde huid?

Het meest belangrijke is dat je je huid goed verzorgt met de juiste producten. Daarnaast is het key om op je persoonlijke hygiëne te letten gedurende de dag. Gebruik de tips hierboven om dit te doen!

Er zijn een aantal basis cosmeticaproducten die altijd goed werken tegen een geïrriteerde huid. Ga op zoek naar milde producten die je huid kunnen kalmeren. Vermijd daarbij 100% natuurlijke cosmetica, deze zijn vaak te agressief voor een beschadigde huid.

Producten tegen een geïrriteerde huid!

Face Wash

Gebruik altijd een goede face wash met kalmerende ingrediënten voor je huid. Let wel op, kies altijd een face wash die past bij jouw huidtype. Voor de gecombineerde tot vette huid is de Acitveskin Face Wash perfect geschikt! Deze kalmeert de huid door gebruik te maken van bruinblad zeewier en verwijdert de overtollige talg van de huid. Heb je een droge huid? Gebruik dan de Calm Nourishing Cream Gezichtsreiniger van Paulas Choice!

Let op, het is niet de bedoeling dat je je huid extreem veel gaat reinigen. 1 a 2 keer per dag is meer dan voldoende voor een schone huid!

Dagcreme

Gebruik altijd een dagcreme om je huid gedurende de dag te beschermen tegen factoren van buitenaf. Kies daarbij altijd voor een dagcreme met een SPF, hierdoor krijgt je huid geen zon schade. Ik raad de La Roche-Posay Effaclar DUO Dagcrème SPF30 aan!

Washandje

Om je persoonlijke hygiëne echt naar de top te brengen is een washandje essentieel. Het beste is om elke dag een schone te gebruiken tijdens het reinigen van je gezicht. Vrijwel alle washandjes zijn goed hierdoor, zelf vind ik die van de Hema erg fijn!

Conclusie

We weten nu hoe een geïrriteerde huid ontstaat en wat je tegen een beschadigde huid het beste kan doen. Het meest belangrijke is dat je gebruikt maakt van de juiste cosmeticaproducten en dat je goed let op je persoonlijke hygiëne.

Vertrouw ook in je huid herstellende vermogen. Ga niet extreem veel reinigen en vele scrubben. Laat je huid s’ nachts met rust zodat je huid zichzelf kan herstellen.

Daarnaast is het goed om te onthouden dat jouw beschadigde huid niet op de een op andere dag weggaat. Verzorg je huid goed, hierdoor wordt je huid rustig en heb je snel je normale huid terug!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!