BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Acne littekens verwijderen, wat is de best manier? - Activeskin

Acne littekens verwijderen, wat is de best manier?

De beste manier om acne littekens te verwijderen is exfoliëren! Ik leg je in dit artikel uit waarom en hoe je het beste acne littekens verwijdert.

Iedereen met acne weet hoe lastig het is om van acne af te komen. De puistjes en rode vlekjes springen als paddenstoelen omhoog en gaan vervolgens weer heel langzaam weg.

Veel mensen die last hebben gehad van heftige acne krijgen acne littekens. Acne littekens zijn eigenlijk hetzelfde als een normaal litteken dat je overhoudt van een wond of snee. Een litteken betekend eigenlijk dat de huid beschadigd is en nog aan het herstellen is.

Maar hoe kom je nu van je acne littekens af en wat is de beste manier? Op dit vraag geef ik je antwoord in dit artikel!


Hoe ontstaan acne littekens?

Acne littekens ontstaan op het moment dat de huid flink beschadigd is door je acne uitbraak. Of je puistjes daadwerkelijk een litteken wordt is afhankelijk van de grote en de diepte van de infectie. Daarnaast kan verkeerde cosmetica de infectie ook erger maken, hierdoor ontstaat er sneller een litteken. Check in dit artikel van Dr.Jetskeultee welke ingrediënten je infectie kunnen verergeren.

Er hebben een aantal factoren invloed op de acne ontsteking. Waarschijnlijk hebben 1 of meerderen factoren jouw acne littekens veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaken van acne littekens zijn:

 • Schadelijke cosmetica waardoor de huid geïrriteerd wordt en de ontsteking heftiger wordt.
 • Zonlicht, zonlicht beschadigt de huid. Normaal beschermt je huid zichzelf tegen zonlicht, echter, als de huid beschadigt is dan kan dat niet meer.
 • Erfelijkheid. De gevoeligheid van je huid en het herstellende vermogen is vaak erfelijk bepaald.
 • Plek van de acne. Acne dat op een bewegelijke plek zit wordt eerder een litteken. Dit komt doordat de huid op een bewegelijke plek zich minder makkelijk hersteld.

Voornamelijk schadelijke cosmetica en zonlicht spelen een grote rol bij het ontstaan van acne littekens. Check jouw cosmetica ingrediëntenlijst altijd eerst in de Paula’s Choice dictionary!

Ook zonlicht beschadigt de huid. Lees in dit artikel van Activeskin alles over hoe je je huid het beste kan beschermen tegen schaden van de zon!

Ance littekens verwijderen

Beste manier om acne littekens te verwijderen

We weten nu hoe acne littekens ontstaan, maar wat is nu de beste manier om acne littekens te verwijderen?

Je kunt acne littekens zelf of door een dermatoloog/ schoonheidssalon laten verwijderen. Acne littekens zelf verwijderen is goedkoper alleen duurt vaak langer. Acne littekens door een dermatoloog of schoonheidsspecialist verwijderen is prijziger maar je bent er sneller vanaf. Een lastige keuzen dus!

Zelf acne littekens verwijderen

Acne littekens kan je prima zelf verwijderen. Je moet hiervoor gewoon de juiste producten gebruiken. De beste manieren om acne littekens zelf te verwijderen zijn:

 • Exfolieert de huid
 • Voeding
 • Littekenmassage

Exfoliëren

De beste manier om af te komen van je acne littekens is om je huid te exfoliëren met een chemische exfoliant. Een chemische exfoliant lost door een chemische reactie de dode huidcellen op. Hierdoor herstelt je huid eerder en verwijder je laagje voor laagje je acne littekens. LET OP, gebruik altijd een chemische exfoliant en geen scrub!

Lees in dit artikel alles over welke chemische exfoliant het beste bij jou past!

Voeding

Wat je eet wordt een deel van jouw, en zo is het ook met je huid. Er zijn voedingsstoffen die je huid helpen te verstellen. Voornamelijk eiwitten kunnen een essentiële rol spelen in het herstellen van je huid. Ook spelen vitamines zoals A,C en E een belangrijke rol. Check in dit artikel van Orangefit welke voedingsstoffen je het beste kunt eten tegen acne littekens.

Van welk eten krijg je puistjes

Littekenmassage

Littekenmassage is eigenlijk een massage voor het bindweefsel. Bindweefsel ontstaat op het moment dat een wond gedicht moet worden door de huid. Tijdens de massage wordt de doorbloeding van de huid verbeterd, waardoor je littekens soepeler worden. Je kunt een littekenmassage zelf doen of laten uitvoeren door een specialist. Lees in dit artikel van de Etos meer over littekenmassage!

Behandeling door een schoonheidsspecialist of dermatoloog

Ook kan een schoonheidsspecialist je acne littekens verwijderen. Dit doen ze vaak met drie verschillende behandelingen. De behandelingen zijn:

 • Microdermabrasie
 • Mircorneedling
 • Laserbehandeling
 • Corticosteroïden

Daarnaast kan een dermatoloog of schoonheidsspecialist ook acne peeling en littekenmassage doen. Ben je op zoek naar een schoonheidsspecialist? Vindt hier de beste salon bij jouw in de buurt!

Hieronder staat in het kort uitgelegd wat de verschillende behandelingen doen. Zo kan jij beter de keuze maken welke behandeling voor jou is geschikt!

Geïrriteerde huid

Microdermabrasie

Bij microdermabrasie wordt met een kleine slijptol een stukje van he huidlaag afgeschraapt. Het is te vergelijken met een exfoliant maar dan in een machine vorm. Deze behandeling wordt een aantal keer uitgevoerd door een schoonheidsspecialist voordat je resultaat ziet.

Mircorneedling

Bij microneedling worden door kleine naaldjes gaatjes in je huid gemaakt, hierdoor hersteld de huid beter en wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd.

Laserbehandeling

De naam zegt het al, met een laserbehandeling wordt je huid behandelt door een laser. De laser verwijdert de bovenste huidlaag waardoor je huid sneller hersteld. Laserbehandeling is de meest effectieve behandeling tegen acne littekens.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen die ontstekingsremmend werken. De dermatoloog kan besluiten om je acne littekens te injecteren met dit hormoon. Deze behandeling wordt alleen uitgevoerd bij ernstige acne littekens.

Lees hier meer over hoe hormonen invloed hebben op je acne!

Conclusie

De keuze is reuzen, maar wat werkt nu echt en wat is een fabel. We kunnen zeggen dat alle acne litteken behandelingen 1 ding gemeen hebben, het verwijderen van de bovenste huidlaag. Je kunt dit dus laten doen door een specialist of je doet dit gewoon thuis met de juiste producten. Ik hoop dat je met dit artikel makkelijk de keuze kan maken voor de juiste behandeling.

Mijn advies, gebruik een goede exfoliant met daarnaast de juiste skincare producten, face wash, dagcreme en zonnebrand. Mocht niets helpen, raadpleeg dan een specialist!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!