BLACK FRIDAY SALE: 1 + 1 Gratis

Is acne besmettelijk? Alles wat je moet weten over acne - Activeskin

Is acne besmettelijk? Alles wat je moet weten over acne

Veel mensen vragen zich af of acne besmettelijk is. Het antwoordt daarop is ja. De besmettelijkheid van acne licht echter wel wat moeilijk dan dat. Een daadwerkelijk puistje is namelijk niet besmettelijk.

Veel mensen kijken raar naar andere met acne terwijl acne bij 85% van de jongere voorkomt. Het is dus wel te stellen dat bijna iedereen op een punt in ze leven last krijgt van puistjes. Puistjes zijn dus helemaal niet raar en niet vies. Het meest belangrijke is hoe je puistjes onderhoudt.

Hygiëne is de sleutel om je acne niet besmettelijk te laten zijn. Daarnaast kom je met de juiste hygiëne ook gemakkelijk van je puistjes af. In dit artikel lees je waarom acne besmettelijk kan zijn en hoe je dat kunt voorkomen!

Is acne besmettelijk?

Acne is in principe besmettelijk. Deze besmetting vindt dan vaak alleen maar plaats op je eigen huid. Andere poriën op je gezicht kunnen besmet raken door acne. Acne aan een ander doorgeven is vrijwel onmogelijk.

Een puistje zelf is niet besmettelijk maar de acne bacterie die in het puistje zit wel. Een dicht puistje kan je dus gewoon aanraken. Op het moment dat je puistje open is en de pus eruit komt, dan kan de bacterie een andere porie infecteren.

Als de acne bacterie de andere porie infecteert kan daar weer een puistje ontstaan. Dit puistje ontstaat alleen op het moment dat de porie vatbaar is voor een infectie. De porie is vatbaar op het moment dat de porie verstopt raakt met talg. De weerstand is dan weg en er kan een infectie plaatsvinden.

De acne bacterie kan dus wel andere poriën infecteren maar niet een andere huid. Dit komt doordat de acne bacterie kort overleeft buiten de huid. Het is dus onmogelijk om acne door te geven aan een ander persoon!

Ontstoken talgklier laten rijpen

Acne wat is dat?

Acne is eigenlijk een medische verzamelnaam voor puistjes. Er bestaan allerlei soorten puistjes. Deze puistjes verschillen van elkaar in grote, roodheid, witte kopjes en oorzaak. In dit artikel lees je alles over de verschillende puistjes. De soorten puistjes die onder het begrip acne vallen zijn:

  • Whiteheads (standaard puistje)
  • Black Heads (mee-eters)
  • Papel
  • Pustel
  • Knobbel
  • Cyste

Acne is dus eigenlijk een verzamelnaam voor al deze huidproblemen. Als je last hebt van 1 van deze huidproblemen heb je volgens de medische wereld altijd last van acne. Laat het begrip acne je dus niet afschrikken, het is gewoon een verzamelterm.

Acne besmettelijk, voorkom besmettingen!

Nu dat je weet wat acne is en dat acne besmettelijk kan zijn, is het belangrijk dat je weet hoe je een besmetting voorkomt. Het bestrijden van acne besmettingen is redelijk makkelijk als je weet wat je doet. Met deze 3 tips zorg jij ervoor dat de acne bacterie geen kans heeft.

Tip 1: Knijp je puistjes niet uit

Zoals ik al eerder heb gezegd is acne pas besmettelijk op het moment dat het puistje open is. Als je puistje open is dan kan de acne bacterie in de pus andere poriën infecteren. Je voorkomt besmetting simpel weg het beste als je het puistje niet uitknijpt.

Puistje gaan naar maten van tijd vanzelf weg. Wil je perse je puistje uitknijpen, doe dat dan met een naald. Een naald zorgt ervoor dat je het puistje niet uitscheurt, dit is beter voor het herstel van het puistje. Check eerst deze tips dr. Jetske Ultee hoe je dat het beste kunt doen!

Puistjes uitknijpen of niet?

Tip 2: Een schone huid voorkomt besmettelijke acne

Een schone huid zorgt ervoor dat je huidbarrière optimaal is. Met een sterke huidbarrière is de kans op infecties van andere poriën erg klein. De barrière stoot namelijk de bacterie af, hierdoor kan er geen infectie plaatsvinden.

Maak je huid daarom altijd goed schoon met een face wash die daarvoor geschikt is. Lees in dit artikel welke face wash bij jou past en waarom jij een face wash moet gebruiken.

Tip 3: Gebruik een exfoliant

Een exfoliant zorgt ervoor dat je puistjes eerder weg gaan. De exfoliant verwijdert namelijk de bovenste dode huidlaag waardoor het puistje eerder gerijpt is. Hierdoor gaat een puistje eerder weg.

Gebruik een exfoliant die bij jouw huidtype past. Lees in dit bericht van Paula’s Choice welke exfoliant het beste bij jouw past!

Conclusie, is acne besmettelijk

Aan de hand van dit artikel weten we dat acne besmettelijk kan zijn voor de poriën van je huid. Acne kan onmogelijk doorgegeven worden aan een ander. Om acne besmetting te voorkomen is de juiste huidverzorging nodig. Met de bovenstaande tips weet je zeker dat acne niet besmettelijk is voor andere poriën!

Terug naar blog

Last van je huid?

Tijd voor actie!

Heb je last van puistjes, acne of onzuiverheden? De producten van Activeskin zijn speciaal ontwikkeld om deze huidproblemen te voorkomen. Check onze effectieve producten hieronder en ervaar in 4 weken al verschil!