Wat zijn de nadelen van creatine gebruik? - Activeskin

Wat zijn de nadelen van creatine gebruik?

Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in allerlei soorten voeding. Veel sporters gebruiken creatine omdat het voornamelijk je uithoudingsvermogen en spierherstel kan verbeteren, maar zijn er ook nadelen van creatine? In dit artikel som is de 3 meest voorkomende nadelen van creatine op.

Wat zijn de nadelen van creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die als energie voorziening optreedt voor je spieren. Het komt op een natuurlijke manier uit de afbraak van aminozuren. Het supplement voorziet je spieren van energie tijdens de training. Hierdoor worden je spieren minder snel moe en kan je dus langer en zwaarder trainen zonder verzuring. Het lijkt dus bijna wel een wondermiddel, helaas er zijn ook nadelen aan creatine!

Creatine zelf is een veilig sport supplement om te gebruiken. Daarnaast is het, het meest geteste supplement en is de werking ervan ook wetenschappelijk bewezen. De echten nadelen ontstaat doordat het supplement het mannelijke hormoon DHT aanmaakt. Een sportende man heeft al snel een overschot aan DHT in zijn lichaam. DHT wordt gevormd door testosteron en het enzym 5-alfa. Het hormoon DHT is het meest makkelijke en dominanten hormoon wat de mens kent. Door een overschot aan DHT kunnen er negatieve gevolgen ontstaan. Hieronder staan de 3 meest voorkomende gevolgen van een overschot aan DHT. Let wel op, deze gevolgen komen niet alleen van het supplement creatine. Een overschot aan DHT is vaak ook te danken aan een verkeerde levensstijl.

Let wel op: Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat creatine direct invloed heeft op de komende nadelen. Deze nadelen ontstaan door een wisselwerking van creatine, hormonen en het effect van die hormonen op het lichaam. We adviseren om zelf te testen of creatine impact heeft op het nadeel dat je ervaart. 

Nadeel 1, Puistjes

Een overschot aan DHT kan puistjes veroorzaken! Deze puistjes komen dan meestal voor op je rug, schouders, borst en je gezicht. De puistjes ontstaat doordat DHT de talgproductie stimuleert. Bij een overmatige talgproductie komt er te veel talg in de porie, hierdoor verstopt de porie. Doordat de porie talg vasthoudt zwelt de porie op en ontstaat er een puistjes. Het witte kopje wat je dan ziet is het vast zittende talg. Doordat DHT je je talgklier overmatig veel talg laat aanmaken krijg je vaak meer last van puistjes. Creatine kan dus indirect puistjes veroorzaken!

Gelukkig kan je puistjes gemakkelijk voorkomen met goede verzorging!

Nadeel 2, Kaalheid

Een overschot aan DHT kan op de lange termijn kaalheid veroorzaken! Gelukkig worden lang niet alle mannen kaal van DHT, maar mannen die gevoelig hiervoor zijn worden dit vaak wel. Uit onderzoek blijkt dat de haarzakjes van de kale man gevoeliger zijn voor DHT dan de haarzakjes van de niet kale man. Dit komt doordat het hormoon de gevoelige haarwortel beschadigt. DHT laat de haarwortel zo snel produceren dat de haarwortel overactief raakt en uitvalt. Opvallend is wel dat mannen die kaal worden door overmatig veel DHT vaak wel veel haargroei hebben op anderen plekken zoals het gezicht, lichaam en schaamstreek. Als jij gevoelig bent voor kaalheid dan is de kans groot dat dit proces wordt versneld door creatine.

Nadeel 3, overmatig veel zweten

In de gym zweet je als het goed is gewoon normaal, maar zweet jij ook al als je zit? Dan is de kans groot dat je last hebt van overmatig veel DHT. DHT spreekt namelijk naast je porie ook je zweetklieren aan. Hierdoor gaan de zweetklieren extreem veel zweet produceren. De meeste zweetklier zijn te vinden onder de oksels, op je handen en op je voeten. Door DHT begin je bij de minsten inspanning al te zweten, vaak heb je het niet eens warm. Dit is vooral een stinkend nadeel van het nemen van creatine!

Conclusie, alle nadelen creatine?

Helaas, er zijn nog meer nadelen die je kan krijgen door een overschot aan DHT. Het is belangrijk dat je weet dat deze gevolgen lang niet bij iedereen ontstaan. Let wel op, creatine kan dus uiteindelijk deze gevolgen hebben. Heb je al last van een van de punten die op dit lijstje staan? Stop dan een tijdje met creatine. je ziet dan vanzelf of je probleem minder wordt. Als het niet minder wordt dan

Maar hoe kom je nu van een overschot aan DHT af? Check hier de beste tips!

Terug naar blog

Last van je huid?