Testosteron te kort, alle wat je moet weten
Testosteron te kort komt vaak voor bij mannen op middelbare leeftijd. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon. Dit hormoon zorgt voor allerlei mannelijke eigenschappen in het lichaam van de man. Helaas zijn er ook mannen met een testosteron te kort. Een te kort kan gelukkig makkelijk opgelost worden!
Ook jongere mannen kunnen last hebben van een testosteron te kort. Dit kan een aantal redenen hebben. Zo speelt voeding en sociale omgang vaak een grote rol. Ook is slaap en seks een van de belangrijkste belangrijk voor je hormoon spiegel.
Testosteron te kort
Een testosteron te kort kan dus bij vrijwel alle mannen voor komen. Echter hebben de mannen van middelbare leeftijd vaker last van een te kort. Dit komt omdat het lichaam tot 24 jaar veel meer hormonen aanmaakt. Daarna neemt het gehalte per jaar lineair af.
Om dit concreet te maken, een man van 75 jaar oud heeft nog maar 65% van de hoeveelheid testosteron dat die had toen hij 25 was. Elk jaar neemt het gehalte in het bloed dus met gemiddeld 0,7% af. Mannen die ouder zijn hebben daarmee ook een grote kans op een te kort.
Het hormoon is verantwoordelijk voor een aantal kenprocessen in het mannelijk lichaam. Bij een te kort aan merk je invloed op deze processen. De processen zijn:
- Aanmaak spiermassa
- Bloedruk
- Aanmaak sperma
- Lichaamsbeharing
- Aanmaak talgproductie
- Vetregulatie
- Bloedsuikerspiegel
- Stemverlaging
- Libido (zin in seks)
- Aanmaak beenmerg
Symptomen testosteron te kort
Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor een testosteron te kort. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Minder lichamelijke energie
- Niet lekker in je vel voelen
- Laag libido (geen zin in seks)
- Afnamen spiermassa
- Toename vetmassa
- Vermindering lichaamsbeharing
- Botontkalking
Raadpleeg bij een sterk tekort een professional, vind deze hier!
Verhogen van testosteron
Er zijn een aantal producten waarmee je je testosteron gemakkelijk kunt verhogen. Er zijn uiteraard supplementen waarmee je gemakkelijk het hormoon opkrikt. Daarnaast zijn er ook natuurlijke producten die een boost kunnen geven in jouw hormoon huishouden. Hieronder heb ik ze allemaal op een rijtje gezet!
Testosteron verhogen door voeding
Testosteron wordt gemaakt van cholesterol. Daarom is het belangrijk dat je vetrijke dierlijke producten eet waar onverzadigde vetzuren in zitten. Deze vetzuren kunnen vervolgens het hormoon verhogen. Je kunt hierbij denken aan avocado’s, zalm, noten, zaden en hoogwaardige olijfolie. Vind hier de recepten met de heerlijke ingrediënten!
Testosteron verhogen door vitamines
Vitamine spelen een grote rol bij de aanmaak van testosteron. Voornamelijk vitamine D kan het hormoon verhogen. De vitamine zorgt ervoor dat de er een betere afgifte van het hormoon is in het bloed. Je kan vitamine D supplementeren maar 15 minuten per dag in de zon is ook meer dan voldoende!
Zink speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij de aanmaak van testosteron. Zink helpt namelijk bij de stofwisselingsprocessen, hierdoor heeft zink een verhogende hormoon functie. Zink verhoogt het hormoon niet alleen, het brengt het in balans. Bij een overschot kalmeert zink de aanmaak en bij een tekort versterkt zink de aanmaak, een win-win dus!
Testosteron uit training
Krachttraining is een uitstekende en gezonde manier om meer testosteron te krijgen. Tijdens een zware trainingssessie wordt de afgiften van het hormoon namelijk versterkt. Bij de core oefeningen wordt het meeste hormonen afgegeven. Denk daarbij aan sqauts, deadlifts, pull-ups en bench press.
Het is belangrijk dat je overal fit kan blijven, ook thuis. Download hier je gratis trainingsschema van Activeskin voor de beste home workouts!
Testotstreron verhogen door meer te slapen
Makkelijker kan het bijna niet. Als je meer gaat slapen dan verhoog je ook je testosteron niveau. Dit komt doordat je lichaam voornamelijk ’s nachts veel hormonen produceert. Hoe langer jij slaapt, hoe meer hormonen er wordt geproduceerd. Slaap je slecht? Check dan deze slaaptips!
Testosteronboosters
Je kunt er ook voor kiezen om testosteronboosters te gaan gebruiken. Deze boosters verhogen je testosteron door middel van vitamines en enzymen toe te voegen in je lichaam. Meestal zijn deze boosters niet nodig voor de normale man. Sport je veel? Dan kan je profijt hebben van testosteronboosters. Overweeg eerst goed voordat je de boosters aanschaft, er zijn uiteraard bijwerkingen. Lees daarom eerst ons artikel over de bijwerkingen van een te hoog testosteron!
Ben je opzoek naar testosteronboosters? Dan zijn dit de beste boosters voor mannen!
Conclusie
Een testosteron te kort kan dus eigenlijk bij alle mannen voor komen. Echter komt het te kort vaker voor bij mannen op leeftijd. Heb jij een te kort, dan is daar ook weer gemakkelijk vanaf te komen met de boven genoemde tips.
Mocht je nog meer vragen hebben over hormonen, huidverzorging en sport? Stuur me dan gerust een DM en ik zorg ervoor dat ik jouw vraag ga beantwoorden!